پذیرش تحصیلی کانادا به منظور مهاجرت هیچ گاه فرآیند ساده ای نبوده است، به خصوص اگر مقطع مورد نظر، کارشناسی ارشد و یا دکترا باشد. طبیعی است که افراد در یک کشور پیشرفته مانند کانادا برای کسب تخصص قابل قبول برای پیدا کردن شغلی پردرآمد، به تحصیل در کالج و یا دانشگاه در مقطع کارشناسی رو آورند. اما وقتی حرف از تحصیلات تکمیلی می شود، قضیه کاملاً متفاوت است.
در واقع اگر کانادا در جهان به عنوان یک کشور پیشرفته شناخته می شود، موتور محرکه ی این پیشرفت تحصیلات تکمیلی افرادی است که به پیشبرد علم و دانش در این کشور کمک کردهاند و سوخت این موتور البته چیزی نیست جز پژوهش های خلاقانه و نوآورانه که موجب پیشرفت علم و تکنولوژی در این کشور می شود.
بنابراین داشتن مقالات علمی منتشر شده در مجلات علمی معتبر، در پذیرش تحصیلی کانادا در مقاطع تکمیلی مانند کارشناسی ارشد (پژوهش محور) و دکتری هر چند ممکن است بر روی کاغذ الزامی نباشد اما در عمل به دلیل وجود رقابت بالا، شانس فرد متقاضی برای گرفتن پذیرش به آن بستگی دارد. طبعاً برای گرفتن پذیرش در مقطع کارشناسی، چنین حساسیتی برای داشتن مقاله ی علمی وجود ندارد.
حال که معلوم شد داشتن مقاله ی علمی تاثیر به سزایی در پذیرش تحصیلی کانادا در مقاطع تحصیلی تکمیلی دارد، بقیه ی این پست را به مواردی که در مورد انتشار مقالات علمی باید به آنها توجه شود اختصاص میدهیم.
کمیت یا کیفیت مقالات علمی ؟
اگر بخواهید بین داشتن ۱۰ مقاله در یک ژورنال ضعیف و یا ۲ مقاله در یک ژورنال معتبر انتخاب کنید، طبعاً گزینه ی دوم گزینه ی ارجح است. بنابراین اگر قصد اپلای در مقطع دکتری یا کارشناسی ارشد (پژوهش محور) در کانادا را دارید بهتر است تمرکز خود را بر روی نگارش یک یا دو مقاله ی قوی بگذارید. اما چه مواردی یک مقاله را شایسته ی انتشار در یک ژورنال معتبر میکند؟ در زیر به ذکر این موارد می پردازیم.
شاخص های ارزیابی مقالات علمی
ژورنال های علمی به چهار چارک تقسیم بندی می شوند. مقالات علمی طبقه بندی شده در چارک اول یا Q1، مقالاتی هستند که دارای ارجاع بالا و متعاقباً ضریب تأثیر (Impact Factor) عالی هستند. طبعاً، مقالاتی که در چارک آخر یا Q4 قرار می گیرند در تعداد ارجاعات و ضریب تأثیر گذاری ضعیف ترین عملکرد را دارند.
در زیر به دو عامل تعداد ارجاعات و ضریب تأثیر می پردازیم.
تعداد ارجاعات به یک مقاله ی علمی (Citation)
هنگامی که یک پژوهش گر در هنگام تدوین مطالب خود به مقاله ی شما رجوع می کند و به اصطلاح reference می دهد، این موضوع باعث اعتبار دهی بیشتر به مقاله ی شما می گردد. ارجاع دهی و استناد بیشتر به مقاله ی شما مساوی است با اعتبار بیشتر برای مقاله ی مورد استناد واقع شده.
ضریب تاثیر ژورنال علمی
هر چه قدر ژورنالی که مقاله ی علمی تان را در آن منتشر می کنید دارای ضریب تأثیر بالاتری باشد، مقاله ی شما نیز مقاله ی قوی تری به شمار می رود. اما بالاخره منظور از ضریب تأثیر چیست ؟
ضریب تاثیر یا Impact Factor نمایانگر متوسط سالانه ی تعداد دفعات ارجاعات انجام شده به مقالات یک ژورنال است.
تعداد زیادی از ژورنال هایی که در پایگاه دادهی ISI’s Web of Knowledge قرار دارند دارای بالاترین ضریب تأثیر هستند. پس اگر قصد انتشار مقاله برای بالا بردن شانس پذیرش تحصیلی خود در کشور کانادا را دارید، انتشار حتی یک مقاله ی ISI نیز شانس شما را برای پذیرش تحصیلی کانادا افزایش چشمگیری میدهد. در زیر به صورت جزئی تر به این پایگاه داده و انواع ژورنالهای آن می پردازیم.
ISI معتبرترین نمایه برای مجلات علمی
ISI که مخفف Institute for Scientific Information است معتبرترین و مهمترین پایگاه ژورنالهای علمی در دنیاست. توجه داشته باشید که تمام ژورنال های ISI دارای ضریب تأثیر گذاری نیستند. آن دسته از ژورنال ها که دارای ضریب تأثیر یا Impact Factor هستند تحت عنوان JCR و آن دسته که بدون ضریب تأثیر هستند ISI Listed خوانده می شوند. مسلماً ژورنالهای JCR به دلیل برخورداری از Impact Factor از ژورنالهای ISI Listed معتبرتر هستند. اما به هر حال حتی اگر موفق شوید مقاله ی علمی خود را در یکی از ژورنال های ISI Listed منتشر کنید، موفقیت بزرگی نصیب شما شده است و رزومه ی خود را برای پذیرش تحصیلی کانادا پربارتر کردهاید.
البته ذکر این نکته ضروری است که یک ژورنال برای اینکه بتواند جایگاه خود را در معتبرترین پایگاه ژورنالهای علمی حفظ کند باید همیشه معیارهای سفت و سخت ISI را داشته باشد؛ در غیر این صورت از ISI کنار گذاشته می شود. برای اطمینان حاصل کردن از نمایه بودن مجلهی مورد نظر خود می توانید از لینک زیر کمک بگیرید:
http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/#journal_lists
پذیرش تحصیلی کانادا در مقاطع تکمیلی بدون مقالهی ISI
اگر قصد ادامه تحصیل در کانادا را دارید ولی رزومه ی شما فاقد مقالهی ISI است، این بدان معنا نیست که پذیرش تحصیلی کانادا برای شما غیرممکن است. داشتن نمره ی بالا در آزمون IELTS، انگیزه نامه از اساتید و داشتن معدل بالا در مقاطع تحصیلی قبلی شما، در صورت مطلوب بودن می تواند تا حد زیادی نداشتن مقاله ی ISI را جبران کند. البته توجه داشته باشید که داشتن یک یا چند مقاله ی علمی در پایگاه های داده ی معتبر دیگر مانند Scopus و JSTOR نیز خالی از لطف نیست.
