هر ساله افراد زیادی برای تحصیل در یکی از دانشگاههای معتبر خارجی، اقدام به مهاجرت میکنند. گرچه مهاجرت تحصیلی در هر مقطعی امکانپذیر است، اما انتخاب بهترین مقطع تحصیلی برای اپلای میتواند موفقیت تحصیل و مهاجرت را دو چندان کند، زیرا یکی از عوامل مهم در برنامه مهاجرت تحصیلی، انتخاب درست مقطع تحصیلی است.
بسیاری از افراد حتی فرزندان خود را در کودکی و برای تحصیل در مدارس خارجی به خارج از کشور میفرستند و معتقد هستند که مهاجرت در سنین پایین باعث سازگاری بیشتر فرد با محیط جدید میشود که البته نظریه کاملا درستی است، با این حال بسیاری از افراد این شرایط را ندارند و برای تحصیل در دانشگاههای خارجی اقدام به مهاجرت میکنند.
مهاجرت دانشجویی یکی از رایجترین مسیرهای مهاجرتی است و افراد زیادی برای تحصیل در کالجها یا دانشگاههای خارجی به کشور دیگری میروند که در این سن گرچه سازگاری با محیط سختتر از دوران کودکی است، اما فرد دیگر به بلوغ فکری و جسمی رسیده است و نگرانیها برای یک زندگی مستقل کمرنگتر میشود.
اما باز هم بین افرادی که برای مقطع کارشناسی اپلای میکنند با افرادی که برای مقاطع بالاتر اپلای میکنند، فاصله است و اپلای در هر مقطع تحصیلی برای افرادی مناسب و برای افرادی چالش برانگیز خواهد بود.
برای همین تصمیم داریم در ادامه بیشتر با بهترین مقطع تحصیلی برای اپلای صحبت کنیم. در صورتی که قصد مهاجرت تحصیلی دارید، این مطلب را تا به انتها بخوانید.
Contents
اهمیت انتخاب بهترین مقطع تحصیلی برای اپلای
یکی از مواردی که شانس پذیرش تحصیلی و در مواردی شانس دریافت ویزا را بالاتر میبرد، انتخاب درست مقطع تحصیلی برای اپلای است. شاید فکر کنید که مقطع تحصیلی چه نقشی میتواند در پذیرش داشته باشد، اما با توجه به شرایط دانشجو و قوانین و مقررات دانشگاه مورد نظر، ممکن است که فرد در یک مقطع شانس پذیرش بالاتر و در مقطع دیگر شانس پذیرش پایینتری داشته باشد.
مثلا ممکن است که دانشگاهی به دنبال دانشجویانی باشد که برای کارشناسی ارشد یا دکترا اپلای میکنند و در رشته مورد نظر تجربه مرتبطی دارند. بدین ترتیب شانس پذیرش دانشجو بیشتر خواهد شد.
در حالت کلی و بدون توجه به ریسک پذیرش تحصیلی یا دریافت ویزا، مهاجرت تحصیلی در هر مقطعی میتواند مزایا و معایب خاص خود را داشته باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

مزایا و معایب اپلای در مقطع کارشناسی
بسیاری از افراد بعد از دریافت دیپلم اقدام به مهاجرت تحصیلی میکنند. مقطع کارشناسی میتواند بهترین مقطع تحصیلی برای اپلای باشد، زیرا فرد میتواند شروع خوبی داشته باشد و پایههای علمی و مهارتی خود را در یک دانشگاه معتبر خارجی بنا نهاده و بعد از پایان این مقطع نیز با تسلط و آمادگی بیشتری برای مقطع کارشناسی ارشد اقدام کند یا اینکه مشغول به کار شود.
با این حال تحصیل در این مقطع چالشهایی نیز دارد که از مهمترین آنها میتوان به عدم وجود بورسیه و فاند در اغلب دانشگاهها اشاره کرد.
معمولا اکثر دانشگاههای دنیا برای دانشجویان این مقطع فاند و بورسیه ندارند و دانشجو باید تمکن مالی کافی برای تامین هزینههای تحصیل و زندگی داشته باشد. از طرفی شانس دریافت پذیرش و ویزای تحصیل نیز در برخی از کشورها مانند آمریکا یا کانادا، کمتر است، زیرا این کشورها بیشتر از افرادی استقبال میکنند که پیشینه تحصیلی مشخصی دارند.
دانشجویانی که با یک دیپلم قصد مهاجرت دارند، چندان رزومه تحصیلی پرباری ندارند و نمیتوانند توصیه از استادی داشته باشند که نشاندهنده توانمندی آنها باشد، بنابراین دانشگاه یا سفارت چندان اعتمادی به این افراد ندارد و ممکن است که درخواست پذیرش یا درخواست ویزا ریجکت شود.
(البته این موارد برای همه دانشگاهها و کشورها صادق نیست، اما ریسک بالایی در این مقطع وجود دارد.)
مزایا و معایب اپلای در مقطع کارشناسی ارشد
شاید برای بسیاری از افراد، بهترین مقطع تحصیلی برای اپلای، مقطع کارشناسی ارشد باشد، زیرا دوره کارشناسی را گذراندهاند و با یک رزومه علمی خوب، معدل بالا، توصیه از اساتید و… شانس بالایی برای پذیرش در دانشگاههای مطرح خارجی دارند.
در این مقطع گرچه رقابت برای دریافت فاند و بورسیه بالاست، اما دانشجویانی که رزومه علمی بهتری دارند، میتوانند از سد رقبا گذشته و فاند و بورسیه دریافت کنند. این افراد با تجربه بیشتری وارد بازار کار در هر جای دنیا خواهند شد.
در حالت کلی میتوان چنین گفت که مقطع کارشناسی میتواند بهترین مقطع تحصیلی برای اپلای باشد به ویژه برای افرادی که به دریافت تخصص و مهارت در زمینه خاصی فکر میکنند و دوست دارند با یک مدرک علمی معتبر وارد بازارهای کاری دنیا شوند.
با این حال ممکن است که تحصیل در این مقطع نیز معایبی داشته باشد که از مهمترین معایب آن میتوان به رقابت بالا برای دریافت بورسیه اشاره کرد. معمولا بسیاری از دانشجویان بینالمللی مجبور هستند که شهریه پرداخت کرده و هزینههای زندگی دانشجویی خود را تامین کنند، گرچه همانطور که گفته شد، دانشجویان با انتخاب درست رشته- دانشگاه و کشور مقصد شانس دریافت بورسیه و فاند را میتوانند افزایش دهند.

مزایا و معایب اپلای در مقطع دکترا
تحصیل در مقطع دکترا، رایجترین انتخاب برای مهاجرت تحصیلی است، بسیاری از افراد ترجیح میدهند تا مقطع کارشناسی ارشد را در کشور خودشان بگذرانند و با رزومه علمی قوی برای مقطع دکترا اقدام کنند.
در مقطع دکترا شانس دریافت بورسیه و فاند بسیار زیاد است. دانشجویان میتوانند به عنوان دستیار آموزشی یا دستیار پژوهشی کار کنند. در کشورهایی مانند آمریکا و کانادا دانشجو میتواند فول فاند دریافت کرده و بدون نیاز به تمکن مالی یک مهاجرت موفق را تجربه کند.
ریسک دریافت ویزا به نسبت پایین است، زیرا کشورهای توسعه یافته به افرادی باسواد و تحصیلکرده نیاز دارند و از آنها استقبال میکنند.
با این حال انتخاب بهترین دانشگاه، پوزیشنهای تحقیقاتی و پژوهشی و… به مطالعه و تحقیق نیاز داشته و دانشجو باید بهترین انتخاب را داشته باشد.

بیشتر بخوانید: بهترین کشورها برای مهاجرت تحصیلی دانشجویان ایرانی در سال ۲۰۲۵
جمعبندی
انتخاب بهترین مقطع تحصیلی برای اپلای میتواند شانس امنیت در مهاجرت را بالاتر ببرد، البته این موضوع به شرایط افراد بستگی دارد. بسیاری از افراد از تمکن مالی بالایی برخوردار هستند و حتی برای تحصیل در مقاطع دبستان یا متوسطه اپلای میکنند. برخی دیگر با توجه به شرایط مالی خود به دنبال دریافت بورسیه و فاند هستند.
افرادی که به فاند و بورسیه فکر میکنند، بهتر است که با یک رزومه قوی برای تحصیلات تکمیلی اقدام به مهاجرت و دریافت پذیرش کنند. مورد مهم بعدی قوانین دانشگاهها و مراکز آموزشی در کشورهای مختلف است که ممکن است نرخ پذیرش در یک مقطع و یک رشته بالاتر و در یک مقطع و یا رشته پایین تر باشد.
در هر حال همه با توجه به شرایط خود باید بهترین مقطع تحصیلی را برای اپلای انتخاب کنند. در صورتی که شما نیز به مهاجرت تحصیلی فکر میکنید، میتوانید با تکمیل این فرم از کارشناسان ما مشاوره دریافت کرده و شرایط خود را برای اپلای ارزیابی کنید.
سوالات متداول
۱- معمولا کدام مقطع برای اپلای و مهاجرت تحصیلی طرفداران بیشتری دارد؟
مقطع دکترا معمولا بیشترین متقاضی را دارد
۲- آیا امکان تحصیل رایگان در مقطع کارشناسی وجود ندارد؟
در برخی از کشورها و دانشگاهها در صورتی که دانشجو به زبان رسمی آن کشور مسلط بوده و از یک موسسه دولتی پذیرش بگیرد، احتمال تحصیل رایگان وجود دارد.