تحصیل در اروپا و جذابیتها و فرصتهایی که قاره سبز برای دانشجویان بینالمللی دارد، به ویژه بورسیه های اروپا و فرصتهایی که برای تحصیل رایگان وجود دارد، باعث شده که هر ساله دانشجویان زیادی برای تحصیل به این قاره زیبا مهاجرت کنند.
مهاجرت تحصیلی به کشورهای اروپایی به نسبت از مهاجرت به آمریکا ارزانتر است و زمانیکه با فاند و بورسیه همراه باشد، بسیار مقرونبه صرفهتر خواهد بود و مهمتر اینکه ریسک ویزا پایینتر، فاصله جغرافیایی نزدیکتر و فرصتهای تحصیل رایگان نیز بیشتر است.
با این حال اولین گام این است که بورسیه های اروپا را به خوبی شناخته و با توجه به شرایط خود، بهترین انتخاب را داشته باشید. ما در این مقاله تصمیم داریم تا شما را با بهترین بورسیه های اروپا آشنا کنیم، پس تا به انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

Contents
- 1 انواع فاندها و بورسیه های اروپا
- 1.1 ۱- بورسیههای دولتی Government Scholarship
- 1.2 ۲- بورسیههای دانشگاهی اروپا University – Specific Scholarships
- 1.3 ۳- بورسیههای بنیادها و سازمانهای خصوصی (Foundations & Private Organizations)
- 1.4 ۴- دستیاریهای پژوهشی و تدریس (Research/ Teaching Assistantship – RA/TA)
- 1.5 ۵- بورسیههای اراسموس (Erasmus+ Programme) بورسیهای برای تبادلات دانشجویی
- 2 شرایط دریافت بورسیه های اروپا
- 2.1 ۱- سوابق آکادمیک عالی (Academic Excellence)
- 2.2 ۲- مدرک زبان معتبر با نمره بالا (Language Proficiency)
- 2.3 ۳- انگیزهنامه (Statement of Purpose – SOP)
- 2.4 ۴- توصیهنامههای قوی (Letter of Recommendation – LOR)
- 2.5 ۵- پروپوزال تحقیقاتی (Research Proposal) قوی و مرتبط
- 2.6 ۶- رزومه (CV) حرفهای و جامع
- 2.7 ۷- شرایط سنی و ملیتی
- 2.8 ۸- پذیرش از دانشگاه (Prerequisite for Scholarship Application)
- 2.9 ۹- سلامت جسمی و روحی و عدم سوء پیشینه
- 3 مراحل دریافت فاند و بورسیه های اروپا
- 4 جمعبندی
انواع فاندها و بورسیه های اروپا
معمولا بورسیهها و فاندها از منابع مختلفی تامین میشوند و هر کدام نیز شرایط خاص خود را داشته و هزینههای خاصی را پوشش میدهند. اگر بخواهیم بورسیه های اروپا را از نظر منابع تامینکننده آن تقسیمبندی کنیم. انواع فاند و بورسیه در اروپا به صورت زیر است.
۱- بورسیههای دولتی Government Scholarship
بورسیههای دولتی اروپا، بورسیههایی هستند که توسط وزارتخانههای آموزش عالی و یا سازمانهای دولتی کشورهای اروپایی به دانشجویان ارائه میشوند و معمولا هدف این بورسیه های اروپا، جذب دانشجویان بینالمللی مستعد و همچنین تقویت روابط دیپلماتیک است.
- مبلغ بورسیههای دولتی اروپا
معمولا بورسیههای دولتی بهصورت فول فاند (Fully Funded) بوده و تمامی شهریه دانشگاه، کمکهزینه زندگی ماهانه و حتی بلیط پرواز رفتوبرگشت به کشور مبدا و بیمه درمانی دانشجو را پوشش میدهند.
- چند نمونه از بورسیههای دولتی اروپا
از مهمترین بورسیههای دولتی اروپا برای دانشجویان بینالمللی میتوان به بورسیههای زیر اشاره کرد.
۱- بورسیه DAAD آلمان
بورسیه Deutscher Akademischer Austauschdienst یا همان بورسیه DAAD بزرگترین و مهمترین بورسیه فول فاند در کشور آلمان برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در تمامی رشتهها است.
۲- بورسیه Eiffel Scholarship فرانسه
بورسیه ایفل فرانسه یک بورسیه دولتی و در واقع یک فول فاند است که در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشتههای علوم، مهندسی، حقوق، اقتصاد و علوم انسانی و اجتماعی به دانشجویان واجد شرایط اعطا میشود.
۳- بورسیه SISGP سوئد
بورسیه Swedish Institute Scholarships for Golden Professionals که به صورت مخفف به بورسیه SISGP سوئد معروف است یک فول فاند برای مقطع کارشناسی ارشد در رشتههای مرتبط با توسعه پایدار و مسائل جهانی است.
۴- بورسیه Holland Scholarship
هلند نیز با بورسیه دولتی خود یک کمک هزینه در حدود ۵ تا ۱۰ هزار یورو به دانشجویان واجد شرایط اعطا میکند. این بورسیه دولتی هلند بسیار رقابتی بوده و دانشجویانی که زودتر از ددلاینها اقدام کنند، شانس بیشتری برای دریافت آن دارند.
بیشتر بخوانید: بورسیه GKS کره
۲- بورسیههای دانشگاهی اروپا University – Specific Scholarships
در کنار بورسیههای دولتی، دانشگاههایی در اروپا به صورت مستقیم به دانشجویان بورسیه اعطا میکنند که هدف آن جذب دانشجویان ممتاز است و میتواند شامل معافیت بخشی از شهریه یا تمامی آن باشد و یا اینکه همراه با شهریه هزینههای زندگی دانشجو را نیز پوشش دهد و در واقع یک فول فاند باشد.
۳- بورسیههای بنیادها و سازمانهای خصوصی (Foundations & Private Organizations)
برخی از بورسیه های اروپا توسط برخی از بنیادهای مستقل، بنیادهای سیاسی، مذهبی، خیریهها و یا سازمانهای غیرانتفاعی تامین میشوند و میتوانند فول فاند باشند. این بورسیهها حتی میتوانند برنامههای منتورینگ داشته باشند و در زمینه شبکهسازی و توسعه فردی نیز به دانشجویان کمک کنند. از مهمترین و معروفترین این بورسیهها میتوان به بورسیههای زیر اشاره کرد.
- بورسیه Heinrich Boll Foundation برای دانشجویان ارشد و دکترا (با شرط تعهد به محیط زیست، دموکراسی و حقوق بشر)
- بورسیه Konrad-Adenauer – Stiftung KAS آلمان برای دانشجویانی که پتانسیل بسیار خوبی برای رهبری داشته و تعهدات سیاسی دارند.
۴- دستیاریهای پژوهشی و تدریس (Research/ Teaching Assistantship – RA/TA)
دستیاریهای پژوهشی و تدریس ماهیتهای شغلی پاره وقت دارند، یعنی دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد پژوهشی و یا دکترا، در پروژههای تحقیقاتی اساتید (RA) یا کمک تدریس (TA) مشغول به کار شده و حقوق دریافت میکند که اغلب میتواند تمامی هزینههای تحصیل و زندگی را تامین کرده و به نوعی فول فاند تلقی میشود.
نحوه اقدام به این صورت است که دانشجو باید از طریق مکاتبه با اساتید یک استاد راهنما یا سوپروایزر در یک دانشگاه پژوهش محور پیدا کنید تا بتواند به عنوان دستیار مشغول به کار شود.
۵- بورسیههای اراسموس (Erasmus+ Programme) بورسیهای برای تبادلات دانشجویی
نوع دیگری از بورسیه های اروپا، بورسیههای اراسموس هستند که برنامههایی برای تبادل دانشجویی و مشارکتهای دانشگاهی بوده و توسط کمیسیون اروپا این برنامهها انجام میشوند و میتوانند تمامی هزینههای سفر، زندگی و شهریه را پوشش دهند. این بورسیه در دو نوع تبادلات کوتاه مدت برای دورههای کوتاهتر از تحصیل و بورسیههای فول فاند برای برنامههای کارشناسی ارشد مشترک بین حداقل دو کشور اروپایی است.
بیشتر بخوانید: بورسیه MEXT ژاپن

شرایط دریافت بورسیه های اروپا
دریافت و بورسیه و فاند (بهخصوص فول فاند) بسیار رقابتی است و گرچه دریافت بورسیه شرایط خاصی دارد، اما برخی از شرایط و الزامات برای دریافت بورسیهها در کشورهای مختلف مشترک هستند که این شرایط عبارتاند از:
۱- سوابق آکادمیک عالی (Academic Excellence)
مهمترین فاکتور برای دریافت بورسیه و فاند، داشتن معدل بسیار بالا در مقطع تحصیلی قبلی است. بهعنوان مثال برای دریافت بورسیه های اروپا معدل بالاتر از 80% یا GPA معادل 3.0 از 4.0 و بالاتر الزامی است.
در برخی از موارد ممکن است که رنکینگ دانشگاه قبلی نیز در دریافت فاند و بورسیه تاثیرگذار باشد.
۲- مدرک زبان معتبر با نمره بالا (Language Proficiency)
دانشجویانی که قصد تحصیل به زبان انگلیسی را دارند، باید مدرک زبان معتبر مثل آیلتس یا تافل داشته باشند که حداقل نمره برای آیلتس ۶.۵ الی ۷ و برای تافل معمولا بین ۹۰ تا ۱۰۰ است.
دانشجویانی هم که قصد دارند به زبان رسمی کشور مقصد تحصیل کنند، باید مدرک زبان آن کشور را با سطح مورد نیاز داشته باشند. مثلا مدرک زبان DSH یا TestDaf برای تحصیل به زبان آلمانی با حداقل سطح B2 یا C1
۳- انگیزهنامه (Statement of Purpose – SOP)
از دیگر الزامات و شرایط دریافت بورسیه های اروپا، داشتن انگیزهنامه قوی است که دانشجو باید بتواند با این بیانیه کمیته بورسیه را قانع کند که بهترین کاندید برای دریافت این کمک هزینه است. در این بیانیه باید اهداف تحصیلی، پژوهشی و شغلی، انتخاب دانشگاه، رشته، کشور و بورسیه به بهترین شکل توضیح داده شود و البته باید شخصیسازی شده و برای هر بورسیه یه انگیزهنامه خاص نوشته شود.
۴- توصیهنامههای قوی (Letter of Recommendation – LOR)
مورد مهم بعدی،توصیهنامههایی است که باید از اساتید یا کارفرمایان برجسته که دانشجو را به خوبی میشناسند، دریافت شود این توصیهنامه باید تواناییهای آکادمیک، پژوهشی، اخلاقی و تواناییهای دانشجو را تایید کند و باید به صورت خاص با جزئیات نوشته شده باشد.
۵- پروپوزال تحقیقاتی (Research Proposal) قوی و مرتبط
برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد پژوهشی و دکترا، ارائه یک طرح پژوهشی یا پروپوزال نوآورانه، دقیق و مرتبط با زمینه کاری استادان در دانشگاه بسیار مهم و ضروری است و این نشاندهنده توانایی دانشجو در انجام تحقیقات مستقل خواهد بود.
۶- رزومه (CV) حرفهای و جامع
از دیگر شرایط لازم برای دریافت بورسیه های اروپا، نوشتن خلاصهای از سوابق تحصیلی، پژوهشی، کاری، فعالیتهای فوق برنامه، افتخارات، مقالات علمی و مهارتهای دانشجو است.
۷- شرایط سنی و ملیتی
برخی از بورسیهها شرط سنی دارند و برخی دیگر نیز به شهروندان کشورهای خاص یا گروهی از کشورها داده میشوند.
۸- پذیرش از دانشگاه (Prerequisite for Scholarship Application)
در اغلب موارد، قبل از دریافت بورسیه، دانشجو باید از یکی از دانشگاهها پذیرش تحصیلی دریافت کند و ددلاین بورسیه معمولا بعد از ددلاین پذیرش دانشگاه است.
۹- سلامت جسمی و روحی و عدم سوء پیشینه
برای دریافت تمامی بورسیهها و ویزاها، داشتن سلامت کامل و همچنین عدم سوء پیشینه الزامی است.

مراحل دریافت فاند و بورسیه های اروپا
افرادی که قصد دریافت فاند و بورسیه دارند، باید مراحلی را پشت سر بگذارند که آگاهی از این مراحل و اقدام به موقع شانس دریافت بورسیه را تا حد بسیار زیادی افزایش میدهد. این مراحل عبارتاند از:
۱- تحقیق جامع و انتخاب هوشمندانه
اولین مرحله برای دریافت فاند و بورسیه، تحقیق درباره فرصتهای فاند و بورسیه در دانشگاههای مختلف است که باید حداقل ۱۲ تا ۱۸ ماه قبل از شروع تحصیل این تحقیق انجام شده و دانشجو با انتخاب درست رشته و دانشگاه، درباره فاند و بورسیه های اروپا تحقیق کند که برای این کار میتواند به وبسایت دانشگاهها، بانکهای اطلاعاتی بورسیه و…مراجعه کرده و یا برای پیدا کردن استاد راهنما اقدام کند.
۲- آمادهسازی مدارک به صورت کامل و قوی
حدود ۱۲ ماه تا ۶ ماه قبل از شروع برنامه تحصیلی، دانشجو باید تمامی مدارک مورد نیاز مانند توصیهنامه، انگیزهنامه، رزومه و… را به دقت آماده کند.
۳- ارسال درخواست پذیرش دانشگاه و بورسیه
از ۹ ماه تا ۳ ماه قبل از شروع برنامه تحصیلی، دانشجو باید برای دریافت پذیرش و همچنین دریافت بورسیه اپلای کند و به ددلاینها توجه داشته باشد تا به موقع این مراحل را پشت سر بگذارد.
۴- آزمون کتبی و یا مصاحبه در صورت نیاز
برای برخی از بورسیهها، آزمون کتبی در سفارت یا دانشگاه وجود دارد و یا اینکه دانشجو باید در مصاحبه شرکت کند. موفقیت در آزمون و یا مصاحبه در صورت وجود الزامی خواهد بود.
۵- اعلام نتایج و تایید نهایی
در صورت موفقیت دانشجو بورسیه را دریافت خواهد کرد که بعد از تایید نهایی بورسیه باید برای دریافت ویزای دانشجویی اقدام کند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با بورسیه های تحصیلی دنیا

جمعبندی
تحصیل در دانشگاههای معتبر اروپایی و فرصتهای مهاجرتی بینظیر باعث شده است که همواره دانشجویان زیادی از ایران و کشورهای دیگر برای تحصیل اروپا را انتخاب کنند. از طرفی بورسیه های اروپا نیز مزید علت شده است و هر ساله دانشجویان زیادی برای تحصیل ارزان و رایگان به اروپا مهاجرت میکنند.
بورسیههای متنوع در کشورهای مطرح اروپایی وجود دارد که البته برای دریافت هر کدام دانشجو باید شرایط لازم را داشته باشد که مهمترین شرط داشتن رزومه علمی قوی است. ما در این مقاله سعی کردیم به صورت کلی درباره بورسیه و فاندهای اروپا صحبت کنیم. در صورتی که میخواهید درباره هر کدام از این بورسیهها بیشتر بدانید، همچنان با USPVS همراه باشید.
برای دریافت مشاوره و خدمات اپلای نیز میتوانید این فرم را تکمیل کرده و از مشاوره کارشناسان با تجربه ما در موسسه USPVS بهرهمند شوید.
سوالات متداول
۱. آیا تحصیل در دانشگاههای دولتی آلمان کاملاً رایگان است؟
بله، در اکثر دانشگاههای دولتی آلمان، شهریه برای دانشجویان بینالمللی رایگان است و فقط باید هزینههای ترم (حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ یورو در ترم) را پرداخت کنید.
۲. آیا میتوانم بدون مدرک زبان برای بورسیه در اروپا اقدام کنم؟
خیر، داشتن مدرک زبان معتبر (IELTS/TOEFL برای انگلیسی یا زبان بومی برای دورههای دیگر) و با نمره بالا، تقریباً یک شرط الزامی برای پذیرش و بورسیه است. در موارد بسیار محدود (مانند برخی پذیرشهای مشروط)، ممکن است استثنا وجود داشته باشد، اما برای بورسیههای رقابتی، مدرک زبان قوی حیاتی است.
۳. شانس دریافت فول فاند برای مقطع کارشناسی در اروپا چقدر است؟
شانس دریافت فول فاند برای مقطع کارشناسی در اروپا، به خصوص به زبان انگلیسی، بسیار نادر و فوقالعاده رقابتی است. این بورسیهها بیشتر برای مقاطع تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکترا) در دسترس هستند.
۴. ددلاین بورسیههای اروپا معمولاً چه زمانی است؟
ددلاین بورسیهها (به خصوص فول فاندها) معمولاً خیلی زودتر از ددلاین پذیرش خود رشته است، اغلب از پاییز سال قبل از شروع تحصیل آغاز میشوند. برای مثال، برای شروع در پاییز ۲۰۲۶، بسیاری از ددلاینهای بورسیه در پاییز و اوایل زمستان ۲۰۲۵ بودهاند.
۵. آیا بورسیههای اروپا فقط بر اساس معدل هستند؟
خیر. اگرچه معدل بالا (Academic Excellence) بسیار مهم است، اما عوامل دیگری مانند انگیزهنامه قوی، توصیهنامههای برجسته، سابقه پژوهشی (برای تحصیلات تکمیلی)، فعالیتهای فوق برنامه و تناسب با اهداف بورسیه نیز نقش حیاتی دارند.
تهیه و تدوین توسط
PurpleZ Marketing Agency in Orange County