پزشکی یکی از پرطرفدارترین رشتهها در تمامی دنیا است و بسیاری از دانشجویان بینالمللی برای تحصیل این رشته دانشگاههای آلمان را انتخاب میکنند، زیرا تحصیل پزشکی در آلمان مزایای زیادی دارد که یکی از مهمترین مزایای آن، تحصیل نسبتا ارزان در دانشگاههای آلمان است.
تحصیل در آلمان در تمامی رشتهها و مقاطع مقرون به صرفهاست و البته بورسیههای متنوعی نیز برای دانشجویان وجود دارد و همین باعث شده که آلمان یکی از بهترین مقاصد برای مهاجرت تحصیلی باشد. برای رشته پزشکی نیز این شرایط وجود دارد و مهمتر اینکه، پزشکی یکی از رشتههای مورد نیاز کشور آلمان است و فارغالتحصیلان میتوانند در آلمان مشغول به کار شوند.
اگر شما نیز یکی از افرادی هستید که به تحصیل پزشکی در آلمان فکر میکنید و دوست دارید آینده شغلی خوبی در آلمان یا هر کشور دیگری داشته باشید، ادامه این مطلب میتواند برای شما مفید باشد. ما در ادامه قصد داریم تا شما را با شرایط تحصیل پزشکی در آلمان آشنا کنیم.
Contents
- 1 تحصیل در آلمان در رشته پزشکی
- 2 مزایای تحصیل پزشکی در آلمان
- 3 شرایط تحصیل پزشکی در آلمان
- 4 راههای ورود به رشته پزشکی در آلمان
- 5 ساختار دوره تحصیل در رشته پزشکی در آلمان
- 6 آزمونهای ورودی برای تحصیل رشته پزشکی در آلمان
- 7 مدارک مورد نیاز برای اپلای رشته پزشکی در آلمان
- 8 ویزای تحصیلی آلمان برای تحصیل پزشکی
- 9 هزینه تحصیل پزشکی در آلمان
- 10 بورسیههای رشته پزشکی در آلمان
- 11 بهترین دانشگاهها برای تحصیل پزشکی در آلمان
- 12 تحصیل تخصص پزشکی در آلمان
- 13 تخصصهای پزشکی در آلمان
- 14 جمعبندی
تحصیل در آلمان در رشته پزشکی
آلمان یکی از کشورهای قدرتمند دنیا و یک کشور صنعتی در اروپا است که همواره یکی از بهترین مقاصد برای مهاجرت بوده است. این کشور دارای دانشگاههای بسیار معتبری است و با توجه به اقتصاد آلمان، دانشگاههای این کشور شرایط تحصیل را برای دانشجویان آسان کردهاند و تحصیل ارزان و یا رایگان در آلمان باعث محبوبیت بیشتر این کشور برای مهاجرت شده است.
یکی از رشتههای پرطرفدار برای تحصیل در آلمان، رشته پزشکی است و دانشجویان زیادی از سراسر دنیا، آلمان را برای تحصیل رشته پزشکی انتخاب میکنند تا یک تحصیل نسبتا ارزان را پشت سر گذاشته و یک مدرک معتبر بینالمللی بگیرند.
برای تحصیل پزشکی در آلمان، دانشجو باید شش سال و سه ماه وقت صرف کند. در پایان او باید در یک آزمون ایالتی به نام آزمون Staatsexamen شرکت کند تا بتواند مجوز کار آلمان را اخذ کند. دانشجویانی که قصد دارند در دانشگاههای دولتی آلمان و رایگان تحصیل کنند، باید بدانند که تحصیل به زبان آلمانی خواهد بود.
مورد مهم بعدی اینکه تحصیل در دانشگاههای دولتی آلمان بسیار رقابتی بوده و دانشجو باید معدل بسیار بالایی داشته باشد تا بتواند وارد این دانشگاهها شود.

مزایای تحصیل پزشکی در آلمان
تحصیل رشته پزشکی در آلمان مزایای زیادی دارد که از مهمترین مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تحصیل در دانشکدههای برتر جهان
کیفیت آموزش در دانشگاههای آلمان بسیار بالا است و همین بالا بودن کیفیت آموزش و پژوهش، باعث شده است که دانشکدههای پزشکی آلمان در میان بهترین دانشکدههای پزشکی جهان قرار گیرند.
- وجود گرایشهای متنوع پزشکی در دانشگاههای آلمان
در دانشکدههای پزشکی آلمان، گرایشهای متنوعی از پزشکی به دانشجویان ارائه میشود و این باعث شده است که دانشجویان گزینههای مختلفی برای انتخاب داشته باشند.
- وجود امکانات مدرن
از دیگر مزایای تحصیل در آلمان میتوان به وجود آزمایشگاههای مدرن و امکانات و تجهیزات به روز اشاره کرد. این امکانات برای واحدهای عملی دانشجویان و مهارتآموزی آنها نقش بسزایی دارند.
- تحصیل در جامعه دانشجویی بینالمللی
مورد مهم بعدی این است که این کشور تعداد زیادی دانشجوی بینالمللی را در خود جای داده و این فرصتی برای آشنایی با فرهنگها و ملل مختلف است.
شرایط تحصیل پزشکی در آلمان
دانشجویانی که قصد تحصیل در آلمان آنهم رشته پزشکی را دارند، باید با توجه به دانشگاه مقصد شرایط لازم را برای تحصیل داشته باشند، البته برخی از شرایط عمومی است. این شرایط عبارتاند از:
- معادلسازی مدرک
دانشجویان بینالمللی برای تحصیل رشته پزشکی در آلمان باید مدرک خود را معادلسازی کنند و مدرک آنها با استانداردهای علمی پزشکی در آلمان مطابقت داشته باشد. برای این کار دانشجویان باید از طریق خدمات تبادل آکادمیک آلمان DAAD و یا ZAB از تطبیق مدارک خود مطمئن شوند.
در صورتی که مدرک دانشجو در آلمان به رسمیت شناخته نمیشود، او باید قبل از ورود به دانشگاه در کالج یه دوره یکساله را بگذراند.
- داشتن نمرات بالا
شرط مهم بعدی داشتن نمرات بالا در مقطع تحصیلی قبلی است. ورود به دانشکدههای پزشکی آلمان بسیار رقابتی است و دانشجویان باید نمرات بالایی به ویژه در دروسی مانند شیمی و زیستشناسی داشته باشند تا بتوانند شانس پذیرش خود را بالا ببرند.
- دانش زبان آلمانی
تحصیل پزشکی در آلمان در اکثر دانشکدهها به زبان آلمانی بوده و دانشجویان برای پذیرش باید از دانش زبان آلمانی در سطح C1 برخوردار باشند. در صورتی که دانشجو مجبور باشد که قبل از ورود به دانشگاه در دوره یک ساله کالج شرکت کند، میتواند با مدرک B1 وارد کالج شود.
- شرکت در آزمونهای ورودی
برای ورود به برخی از دانشکدههای پزشکی آلمان، لازم است که دانشجو در آزمون ورودی شرکت کرده و حدنصاب نمره را کسب کند.
بیشتر بخوانید: شرایط تحصیل پزشکی در آمریکا

راههای ورود به رشته پزشکی در آلمان
در حالت کلی برای ورود به رشته پزشکی در آلمان، دو مسیر وجود دارد.
۱- ورود مستقیم به رشته پزشکی
دانشجویان بینالمللی که مدرک آنها مطابق با استانداردهای علمی تعیین شده در دانشگاههای آلمان است و نیازی به معادلسازی مدرک ندارند، میتوانند با مدرک C1 زبان آلمانی بدون نیاز به گذراندن کالج، وارد دانشکده پزشکی شوند، البته باید در آزمون ورودی دانشگاه که به زبان آلمانی است، شرکت کنند. (شرکت در دوره یکساله فاندیشن نیز میتواند به قبولی دانشجو در آزمون ورودی دانشگاه کمک کند، اما الزامی نیست.)
۲- ورود غیر مستقیم به رشته پزشکی
در روش دوم، دانشجو باید مدرک خود را معادلسازی کند، بنابراین باید مدرک دیپلم ۱۲ ساله و حداقل دانش زبان آلمانی B1 داشته باشد. او با داشتن این سطح زبان میتواند در یک دوره زبان آلمانی در آلمان شرکت کرده و سطح زبان خود را به C1 برساند، سپس در یک کالج دوره یکساله فاندیشن پزشکی را طی کرده و با شرکت در آزمون ورودی دانشگاه، وارد رشته پزشکی آلمان شود.
ساختار دوره تحصیل در رشته پزشکی در آلمان
رشته پزشکی در دانشگاههای آلمان، به صورت تمام وقت، به ۶ سال زمان نیاز دارد و دانشجویان بعد از پایان دوره یک مدرک پزشکی عمومی دریافت خواهند کرد که این مدرک به زبان آلمانی و با نام Allgemeine Medizin است. مراحل دریافت این مدرک نیز به صورت زیر میباشد.
- مرحله Rre-Clinical Stage (مرحله پیشبالینی)
دو سال اول دوره پزشکی عمومی در آلمان، شناخت مفاهیم اصلی و موضوعات پزشکی است. در پایان این دو سال، میران پیشرفت دانشجو با یک آزمون ارزشیابی شده و مواردی مانند آناتومی، بیوشیمی و فیزیولوژی مورد سنجش قرار میگیرند.
- مرحله Clinical Science Stage (مرحله علوم بالینی)
سه سال دوم، برای کسب مهارتهای عملی است و دانشجویان در این مدت باید در سخنرانیها، جلسات آزمایشگاهی، سمینارها و دورههای کارآموزی مختلف شرکت کرده و مهارتهای عملی کسب کنند. در پایان این دوره یک آزمون دیگر برای ارزیابی پیشرفت دانشجو برگزار میشود.
- مرحله Final Clinical Year (سال بالینی نهایی)
سال آخر، سال جمعبندی اموختههای علمی و عملی دانشجو بوده و در نهایت دانشجو باید در یک آزمون شرکت کند که به صورت عملی و شفاهی برگزار میشود. در صورت موفقیت دانشجو در این آزمون، دانشجو میتواند مجوز پزشکی را دریافت کند.

آزمونهای ورودی برای تحصیل رشته پزشکی در آلمان
دانشجویانی که علاقهمند به تحصیل در آلمان در رشته پزشکی هستند، باید با توجه به قوانین دانشگاه مورد نظر در آزمونهای ورودی شرکت کنند که این آزمونها عبارتاند از:
- آزمون DSH یا آزمون TestDaf
همانطور که قبلا نیز به آن اشاره شد، دانش زبان آلمانی، نقش مهمی در پذیرش تحصیلی در این رشته دارد و دانشجویان برای اثبات دانش زبان خود، باید در یکی از این آزمونها شرکت کنند.
- آزمون TMS
متقاضیان تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاههای آلمان در برخی از برنامههای تحصیلی باید در آزمون دورههای پزشکی TMS شرکت کنند که این آزمون یک آزمون برای استعدادهای تحصیلی خاص بوده و در سراسر آلمان برگزار میشود.
این آزمون توسط موسسه تحقیق آزمایش و استعدادهای ITB با زیرمجموعههای مختلفی برگزار شده و تعیین میکند که شرکتکننده تا چه میزان توان درک صحیح اطلاعات پیچیده در متون، جداول یا طرحهای گرافیکی را دارد.
در واقع آزمون TMS یک آزمون برای ارزیابی حافظه، دقت درک بصری، تخیل فضایی و همچنین توانایی تمرکز و دقت است. این آزمون هر سال برگزار میشود و نمره آن بین ۷۰ تا ۱۳۰ است.
دانشجویانی که نمره بالاتر از ۱۰۰ را کسب کنند، نمره بالاتر از متوسط دریافت کرده و شانس پذیرش دارند.
بیشتر بخوانید: شرایط تحصیل رشته پزشکی در کانادا
مدارک مورد نیاز برای اپلای رشته پزشکی در آلمان
دانشجویان برای اپلای در رشته پزشکی در آلمان باید مدارک مختلفی را آماده کنند که از مهمترین مدارک میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- دیپلم ۱۲ ساله + ریزنمرات
- انگیزهنامه
- رزومه تحصیلی
- پاسپورت معتبر
- گواهی پرداخت شهریه
- مدرک زبان آلمانی C1 یا مدرک زبان انگلیسی

ویزای تحصیلی آلمان برای تحصیل پزشکی
متقاضیان برای تحصیل پزشکی در آلمان میتوانند یکی از دو ویزای زیر را دریافت کنند.
۱- ویزای دانشجویی
افرادی که از یکی از دانشگاههای آلمان، پذیرش رسمی دریافت کردهاند، میتوانند با مراجعه به سفارت آلمان، برای ویزای دانشجویی اقدام کنند. مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای دانشجویی آلمان، عبارتاند از:
- تکمیل فرم درخواست ویزای دانشجویی
- پاسپورت معتبر
- مدارک هویتی و اثبات وضعیت مدنی (شناسنامه، مدارک مربوط به همسر، مدارک مربوط به فرزندان، مدارک مربوط به طلاق یا فوت همسر و…)
- کپی از ویزاهای قبلی (در صورت وجود)
- اثبات محل اقامت در کشور آلمان
- اثبات بیمه درمانی برای کل مدت اقامت در آلمان
- رزومه تحصیلی
- انگیزهنامه
- مدرک زبان آلمانی یا انگلیسی
- اثبات تمکن مالی کافی (حداقل ۱۲۳۲۴ یورو در سال یا ۱۰۲۷ یورو در ماه)
نکته:
برای تمکن مالی، دانشجو باید یک حساب بانکی داشته باشد و مقداری در این حساب پول واریز کند که تا مدت زمان مشخصی هم حق برداشت از این پول را نخواهد داشت. این حساب ضمانت برای تمکن مالی دانشجو خواهد بود و بهتر است از طریق سفارت آلمان برای افتتاح حساب اقدام شود.
۲- ویزای متقاضی دانشجویی
دانشجویانی که قصد گذراندن دورهای در آلمان را دارند، اما هنوز پذیرش رسمی دریافت نکردهاند، با نامه تاییدیه ابتدایی میتوانند ویزای متقاضی دانشجویی دریافت کنند. این ویزا برای افرادی که برای پذیرش نهایی باید در آزمون ورودی دانشگاه شرکت کنند، صادر شده و ۳ ماه اعتبار دارد که البته قابلیت تمدید تا ۶ ماه آینده را نیز دارد.
هزینه تحصیل پزشکی در آلمان
تحصیل پزشکی در دانشگاههای دولتی آلمان برای دانشجویان آلمانی و دانشجویان بینالمللی رایگان است و دانشجویان تنها دو بار در سال (هر ترم) با توجه به دانشگاه مبلغی بین ۲۰۰ تا ۶۰۰ یورو باید بپردازند. اما دو دسته از دانشجویان مجبور به پرداخت شهریه برای تحصیل پزشکی هستند.
۱- دانشجویانی که از خارج از اتحادیه اروپا برای تحصیلی پزشکی به آلمان آمده و در دانشگاه ایالت فدرال بادن وورتمبرگ مشغول تحصیل میشوند، باید هر سال حدود ۳۰۰۰ یورو شهریه پرداخت کنند.
۲- دانشجویانی که در یکی از دانشگاههای خصوصی آلمان مشغول به تحصیل رشته پزشکی میشوند، باید هر سال شهریهای معادل ۱۰۰۰۰ یورو پرداخت کنند.
بورسیههای رشته پزشکی در آلمان
با وجود اینکه تحصیل در دانشگاههای دولتی آلمان بسیار ارزان و تا حدی رایگان محسوب میشود، اما برخی از دانشگاهها بورسیههایی نیز به دانشجویان ارائه میدهند که این بورسیهها عبارتاند از:
- بورسیه SBW برلین
این بورسیه، یک کمک هزینه برای هزینههای تحصیل، زندگی، هزینههای سفر و آپارتمان مشترک دانشجویی است.
- بورسیه شایستگی دانشگاه هامبورگ
بورسیه شایستگی یک کمک هزینه با مبلغ ۹۲۷ یورو در ماه است.
- بنیاد دانشگاه آلمان (برنامه مدیکوس)
این بورسیه، کمک هزینه برای خرید کتاب و لپتاپ بوده و گاهی هزینه سفر را نیز پوشش میدهد.
- بورسیه تحصیلی Friedrich-Ebert-Stiftung
این بورسیه مبلغی معادل ۱۱۹۰ یورو در هر ماه است.
- بنیاد بادن وورتمبرگ
بورسیه بنیاد بادن وورتمبرگ یک بورسیه با مبلغی بین ۶۲۷ تا ۱۵۶۲ یورو در ماه است.
بهترین دانشگاهها برای تحصیل پزشکی در آلمان
از بهترین دانشگاههای آلمان برای تحصیل رشته پزشکی که دارای رنکینگ جهانی بسیار خوبی بوده و مورد تایید وزارت بهداشت ایران نیز هستند، میتوان به دانشگاههای زیر اشاره کرد.
نام دانشگاه | رتبه QS در سال ۲۰۲۳ |
دانشگاه هایدلبرگ | ۳۶ |
دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ | ۴۳ |
دانشگاه شاریته برلین | ۵۱ |
دانشگاه فنی مونیخ | ۷۳ |
دانشگاه توبینگن | ۱۰۴ |
دانشگاه هامبورگ | ۱۰۸ |
دانشگاه فرایبورگ | ۱۳۰ |
دانشگاه ارلانگن نورنبرگ | ۱۵۱-۲۰۰ |
دانشگاه گوته فرانکفورت آم ماین | ۱۵۱-۲۰۰ |
دانشگاه پزشکی هانوفر | ۱۵۱-۲۰۰ |
دانشگاه بن | ۱۵۱-۲۰۰ |
دانشگاه کلن | ۱۵۱-۲۰۰ |
دانشگاه گوتینگن | ۱۵۱-۲۰۰ |
دانشگاه آخن | ۲۰۱-۲۵۰ |
دانشگاه مونیخ | ۶۴ |
دانشگاه آزاد برلین | ۹۸ |
دانشگاه هومبولت برلین | ۱۲۰ |
دانشگاه درسدن | ۲۰۱-۲۵۰ |

تحصیل تخصص پزشکی در آلمان
فارغالتحصیلان رشته پزشکی در آلمان بعد از دریافت مدرک پزشکی عمومی میتوانند در یکی از تخصصهای پزشکی مشغول به تحصیل شوند که تحصیل این دوره به صورت تمام وقت بوده و فرد به عنوان دستیار پزشک باید به صورت تمام وقت در مطب، کلینیک، مرکز پزشکی و یا موسسات مجاز خدمات درمانی به مدت ۵ الی ۶ سال کار کرده و تخصص خود را دریافت کند.
برای دریافت تخصص پزشکی، دانشجو باید مدارک زیر را داشته باشد.
۱- مدرک پزشکی عمومی
۲- شماره نظام پزشکی
۳- مدارک هویتی
۴- دانش زبان آلمانی
تخصصهای پزشکی در آلمان
در دانشگاههای آلمان برای تخصص پزشکی، گرایشهای مختلف و متنوعی وجود دارد. از محبوبترین تخصصها در این کشور، که درآمد خوبی نیز دارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- جراح قلب و عروق با متوسط درآمد ۱۸۵۱۰۰ یورو در سال
- جراح اطفال با متوسط درآمد ۱۵۹۵۰۰ یورو در سال
- جراح تروما با متوسط درآمد ۱۴۲۳۰۰ یورو در سال
- جراح ارتوپد با متوسط درآمد ۱۸۷۵۰۰ یورو در سال
- جراح پلاستیک با متوسط درآمد ۱۸۳۷۰۰ یورو در سال
- متخصص بیهوشی با متوسط درآمد ۱۶۱۳۰۰ یورو در سال
بیشتر بخوانید: تخصص پزشکی در آمریکا
جمعبندی
یکی از بهترین برنامههای تحصیلی در دانشگاههای آلمان، رشته پزشکی است که همواره طرفداران زیادی دارد. افرادی که مدرک دیپلم ۱۲ ساله و مدرک زبان آلمانی در سطح B1 دارند، میتوانند برای تحصیل پزشکی در آلمان اقدام کنند، البته این افراد باید معدل بالایی داشته باشند و با شرکت در کالج و بالا بردن سطح دانش و زبان خود، در آزمون ورودی دانشگاهها شرکت کرده و وارد رشته پزشکی شوند.
با این که ورود به دانشگاههای دولتی آلمان و تحصیل پزشکی در این دانشگاهها شاید سخت و بسیار رقابتی باشد، اما دانشجویان میتوانند رایگان تحصیل کنند که این امتیاز بسیار بزرگی است. برای اینکه بیشتر با تحصیل پزشکی در کشورهای مختلف دنیا آشنا شوید، سایر مقالات این سایت را نیز بخوانید، همچنین برای دریافت مشاوره و خدمات اپلای این فرم را تکمیل کرده و با کارشناسان ما در موسسه USPVS در ارتباط باشید.
سوالات متداول
۱- آیا تحصیل پزشکی در آلمان شرط سنی دارد؟
خیر، شرط سنی خاصی وجود ندارد و افراد تا ۳۰ سالگی میتوانند برای اپلای اقدام کنند، ولی کپ تحصیلی نباید بیش از ۳ یا ۴ سال باشد.
۲- آیا تحصیل پزشکی در آلمان به زبان انگلیسی امکانپذیر است؟
تقریبا اکثر دانشگاههای آلمان این رشته را به زبان آلمانی ارائه میدهند. برخی از رشتههای مرتبط با پزشکی با زبان انگلیسی ارائه میشوند.
۳- آیا امکان اقامت در آلمان بعد از تحصیل پزشکی وجود دارد؟
بله، فارغالتحصیلان تا ۱۸ ماه فرصت دارند تا با پیدا کردن کار، ویزای خود را تبدیل به ویزای کاری کرده و در آلمان مشغول به کار شوند.