یکی از الزامات دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاههای مختلف دنیا، ارایه یک انگیزه نامه یا SOP قوی است که بسیار نقش مهم و کلیدی در پروسه اپلای دارد. با وجود اهمیتی که SOP دارد، باز هم بسیاری از متقاضیان مهاجرت تحصیلی با نحوه نگارش انگیزه نامه آشنا نیستند و سعی میکنند از یک فرمت و تمپلیت آماده استفاده کنند.
اما باید توجه داشت که انگیزه نامه نه تنها در بمرحله اپلای که حتی در زمان دریافت ویزا نیز نقش مهمی داشته و هم فرد باید برای نوشتن آن وقت گذاشته و سعی کند تا یک SOP قوی و قابل قبول ارایه دهد.
برای اینکه بیشتر با نحوه نگارش انگیزه نامه یا SOP آشنا شوید، ادامه این مقاله میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
Contents
انگیزه نامه یا SOP چیست؟
انگیزهنامه Statement of Purpose که به اختصار به آن sop گفته میشود، یک متن کوتاه است که افرادی که تصمیم دارند از یکی از دانشگاهها یا موسسات آموزشی در کشورهای مختلف دنیا پذیرش بگیرند باید این متن را بنویسند.
هدف از نوشتن این متن، نشان دادن انگیزه فرد از تحصیل دراین رشته، مقطع و دانشگاه است و این نامه یکی از اساسیترین عناصر برای دریافت پذیرش تحصیلی است، زیرا به مسئولان دانشگاه در ارزیابی برنامه تحصیلی دانشجو کمک می کند تا با نگاهی عمیقتر و شخصیتر به دانشجو و آینده تحصیلی او داشته باشند.
مهمترین بخشهای یک انگیزه نامه یا SOP
در حالت کلی یک انگیزه نامه از ۴ بخش کلی تشکیل میشود که این بخشها عبارتاند از:
- علت انتخاب دوره
در این بخش، فرد باید علت انتخاب این دوره تحصیلی را کاملا دقیق توضیح دهد. این توضیحات ممکن است که شامل تجربیات فرد، علاقه شخصی او، اهدافی که دنبال میکند و همچنین تاثیراتی که تحصیل در این دوره در زندگی شخصی و آینده شغلی او خواهد داشت، باشد.
- تجربیات و مهارتها
در بخش دوم، فرد باید تجربیاتی که کسب کرده، مهارتها و دانشهایی را که آموخته به خوبی تعریف کند و ارتباط آنها را با دوره تحصیلی که انتخاب کرده توضیح دهد. در این بخش میتواند پروژهها، کارهای تحقیقاتی، کتابها و دورههای آموزش زبان و… را که در کسب تجربه و مهارت به او کمک کردهاند و باعث تحقق اهداف تحصیلی و یا حرفهای او شدهاند، معرفی کند.
- اهداف تحصیلی و حرفهای
در بخش سوم، متقاضی باید اهداف کوتاهمدت و بلندمدت خود را در تحصیل در این دوره بیان کند و توضیح دهد که چگونه این دوره میتواند در دستیابی به اهداف به او کمک کند و این اهداف چه کمکی به زندگی شخصی و حرفهای او خواهند کرد.
- میزان علاقه به تحقیق و مطالعه
در این بخش متقاضی باید میزان علاقه خود به کارهای تحقیقاتی و مطالعات علمی را توضیح داده و بیان کند که چگونه میتواند در دوره تحصیلی خود با تحقیق و مطالعه به بررسی مسائل بپردازد.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین بورسیه های دنیا
در انگیزه نامه یا SOP پاسخگوی این سوالات باشید
در زمان نوشتن انگیزه نامه باید به این سوالات به صورت مستقیم یا غیرمستقیم پاسخ داده باشید.
- چه رشتهای را برای تحصیل انتخاب کردهاید و چرا؟
- با چه معیارهایی این دانشگاه را برای تحصیل انتخاب کردهاید؟
- دلیل انتخاب این کشور بهعنوان کشور مقصد برای تحصیل چیست؟
- چه تجربیات و سوابقی در خصوص این رشته دارید؟
- تصمیم دارید که چه مهارتها و تواناییهایی را با تحصیل در این رشته کسب کنید؟
- برنامه شما بعد از فارغالتحصیلی چیست؟
- قصد دارید بعد از دوره وارد بازار کار شوید و یا همچنان تحصیل در این رشته را ادامه دهید؟
- چه انتظاراتی از دانشگاه و رشتهای که در دانشگاه ارایه میشود، دارید؟
- آیا قصد دارید که بعد از پایان دوره، کار تحقیقاتی خود را با یک استاد ادامه دهید؟
- چه ارزش افزودهای برای دانشگاه دارید؟ (چگونه میتوانید به دانشگاه کمک کنید؟)
- به جز بحث تحصیلات، علایق، عادات و سرگرمیهای دیگر شما و همچنین ویژگیهای اخلاقی شما چیست؟
- آیا با فرهنگ کشور مقصد آشنا هستید و فکر میکنید که میتوانید خودتان را با شرایط وفق دهید؟
- ویژگی اخلاقی خاص شما چیست که بهتر است مسئولان دانشگاه بدانند؟
نکات مهم برای نوشتن انگیزه نامه یا SOP
در زمان نوشتن انگیزه نامه یا SOP باید به نکاتی توجه داشت که عبارتاند از:
- آشنایی کامل با دوره یا برنامه تحصیلی
دانشجو باید با دوره تحصیلی که انتخاب کرده کاملا آشنا باشد. درک عمیق از دوره، ساختار و هدف این دوره تحصیلی بسیار مهم است.
- توجه به جنبههای شخصی و تجربی
در انگیزه نامه یا SOP باید هدف فرد نشاندهنده شخصیت و تجربیات او باشد، یعنی اینکه این دوره کاملا بر سوابق تحصیلی، علایق، مهارتها و تجربیات او منطبق بوده و میتواند باعث پیشرفت فرد شود.
- اهداف و طرحهای شخصی
متقاضی باید نشان دهد که چه اهدافی را در حوزه تحصیلی و حرفهای دنبال میکند و چگونه این دوره تحصیلی به فرد کمک خواهد کرد تا به اهداف خود برسد، همچنین باید به این موضوع فکر کند که بعد از فارغالتحصیلی چه کاری با این مهارتها و دانش خواهد کرد.
- استفاده از نمونهها و شواهد
تمامی تجربیاتی که از قبل داشتهاید را مرور کنید و ببینید که چه موفقیتهایی را کسب کردهاید و چگونه تجربیات شما باعث شده که برای این دوره تحصیلی آماده شوید.
- تدوین یک ساختار مرتب
انگیزه نامه یا SOP باید یک ساختار مرتب داشته باشد و تمامی بخشهای آن (مقدمه، توضیح علایق، تجربیات، اهداف و…) باید به صورت کاملا منطقی بر یکدیگر مرتبط بوده و به ترتیب نوشته شوند.
- نگارش و ویرایش
بعد از نوشتن انگیزه نامه، باید چندین بار مرور شده و ویرایش شود تا زمانی که جملات آن کاملا روان و قابل فهم شوند. در انگیزهنامه نباید اصطلاحات یا اشتباهات دستوری وجود داشته باشد و همچنین غلط املایی و نگارشی نیز نباید دیده شود.
- استفاده از لحن مناسب
لحن انگیزه نامه یا SOP باید کاملا رسمی اما مکالمهوار باشد و به زبان انگلیسی یا زبان کشور مقصد باشد، بنابراین دانش زبان برای نوشتن انگیزه نامه بسیار اهمیت دارد.
جمعبندی
یکی از مدارک مهم در راستای دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاههای مختلف دنیا، انگیزه نامه یا SOP است که حتی در سفارت و برای دریافت ویزای تحصیلی نیز اهمیت خاصی دارد. در انگیزهنامه باید هدف فرد از انتخاب دوره، دانشگاه و کشور به درستی مشخص شده و همچنین چشماندازهای پیش روی او نیز کاملا نشان داده شوند.
ما در این مقاله سعی کردیم تا نکات مهم در نگارش انگیزه نامه یا SOP را توضیح دهیم. در صورتی که شما نیز یکی از افرادی هستید که به مهاجرت تحصیلی برنامهریزی میکنید، برای نوشتن انگیزهنامه میتوانید از کارشناسان ما در موسسه USPVS کمک بگیرید. برای دریافت هرگونه مشاوره یا خدمات، این فرم را تکمیل کنید.
بیشتر بخوانید: گپ تحصیلی و راه های توجیه آن
منابع: